Mens & Dier


home
over hoesnel.nl
zoeken
Mens & Dier
     nieuws
     voorspellingen
     artikelen
     redactie

  Uitbraak MKZ kan honderden miljoenen kosten


Als in Nederland mond- en klauwzeer zou uitbreken, kost dat tussen de 15 en 600 miljoen gulden, exclusief de omzetderving. Dat stelt R. Huirne, hoogleraar agrarische bedrijfseconomie aan de universiteit van Wageningen dinsdag naar aanleiding van de uitbraken in Groot-Brittannië en Ierland.

Het grote financiële verschil wordt veroorzaakt door de plaats en de omvang van een besmetting. De meeste schade is te verwachten als mond- en klauwzeer wordt vastgesteld in het oosten, waar veel runder- en varkensbedrijven zijn. Die plek ligt echter niet voor de hand; de laatste uitbraken, in de jaren tachtig, waren rond Schiphol en Rotterdam. Verder is belangrijk of men zich aan de regels houdt.

,,Ik ben niet zo pessimistisch over de hoogte van de schade, omdat de meeste voorzorgsmaatregelen al van kracht zijn'', aldus Huirne. ,,Onze modellen gaan nog uit van een onverwachte uitbraak.''

De duurste post kan de opkoop van dieren zijn die door een vervoersverbod uit de hokken groeien. Dat kost, afhankelijk van de duur van het vervoersverbod, nul tot 350 miljoen gulden. Minder kostbaar is de ruiming van dieren van besmette boerderijen (0,4 tot 18 miljoen gulden). De gevolgschade (lege stallen, vervoersverbod in omgeving) ligt tussen de 6 en 120 miljoen. Daarnaast is 3 tot 45 miljoen nodig voor de organisatie zelf, zoals de inspecties en destructie.

Concluderend stelt Huirne dat een uitbraak in het beste geval tussen de 15 en 30 miljoen, in het slechtste geval 500 tot 600 miljoen zal kosten. Over omzetderving durft hij geen voorspelling te doen. Hij verwijst naar de situatie bij de varkenspest: afgesloten boeren misten inkomsten, anderen kregen juist hogere prijzen voor het varkensvlees.



Bron oorspronkelijk artikel: ANP, 6 maart 2001.