Mens & Dier


home
over hoesnel.nl
zoeken
Demografie Nederland
Demografie wereld
Economische
    ontwikkeling

Energie ontwikkeling
Klimaatverandering
Maatschappelijke
    ontwikkeling

Mens & Dier
     nieuws
     voorspellingen
     artikelen
     redactie
Mens & Milieu
21 februari 2007

  Het rommelt in Nederland zuivelland.

De koe stond steeds vaker op de stal, maar komt nu weer terug in de wei. De boeren hebben er steeds meer, maar er zijn steeds minder boeren. Ook over ammoniak en methaan.



21 juli 2006

  Afname habitat tijgers.

Volgens een recente studie van het WNF zet de afname van het aantal tijgers door, terwijl de omvang van het leefgebied verder afneemt. Door sterke versnippering zou de focus nu moeten liggen op de grootste levensvatbare gebieden.

tijger.
Foto: WNF



7 juni 2006

  Afname aantal melkkoeien in Nederland.

Door scherpere mestwetgeving daalt noodgedwongen het aantal melkkoeien op de intensieve veehouderijen in het zuiden van het land. De modale koe heeft nu meer ruimte en spreekt Fries.



7 mei 2006

  Toename teken en Lyme

Het RIVM meldt 17.000 besmettingen met de Lyme-ziekte in Nederland in 2005. Het aantal besmettingen is de afgelopen jaren flink toegenomen.



4 mei 2006

  Rode lijst diersoorten 2006

De World Conservation Union heeft onlangs een nieuwe rode lijst opgesteld met bedreigde plant- en diersoorten. Conclusie: De afname van biodiversiteit remt niet af, maar versnelt juist. De klasse van amfibiën lijkt het meest bedreigd, net als zoetwatervissen en haaien.

ijsbeer bedreigde diersoort.
Foto: NASA



8 maart 2006

  Uitbraak varkenspest verwacht na stop vaccinatie (Ministerie van LNV)

Chronologie van recente ontwikkelingen:
januari 2006: Bulgarije en Roemenië stoppen met het vaccineren van varkens tegen de klassieke varkenspest, zodat ze in overeenstemming zijn met EU-regelgeving, maar waardoor in beide landen veel uitbraken worden verwacht.

februari 2006: Varkenspest breekt uit in Bulgarije.

maart 2006: Varkenspest breekt uit in Duitsland, slechts 60 km van de Nederlandse grens.



31 januari 2006

  Protection from H5N1 through Immunization
(Journal of Virology)


H5N1-vogelgriep-virus
Foto: H5N1, goudkleurig afgebeeld. Bron: CDC/C. Goldsmith, J. Katz, and S. Zaki

Onderzoekers van de universiteit van Pittsburgh hebben een vaccin ontwikkeld dat effectief blijkt ter bescherming van muizen en kippen tegen het H5N1-virus.

De onderzoekers gaven muizen een neusspray met H5N1, geisoleerd tijdens de uitbraak tussen 2003 en 2005 in Vietnam. Muizen die 70 dagen eerder middels een subcutane injectie het nieuwe vaccin toegediend hadden gekregen, overleefden allen de besmetting met het vogelgriep virus. De test werd herhaald met kippen. Alle kippen die 21 dagen voor besmetting vaccinatie ontvingen overleefden de nasale toediening met H5N1. Alle kippen uit de controlegroep overleden binnen twee dagen na besmetting.

Het vaccin bevat naast losse componenten van het H5N1-virus ook een levend virus, waardoor het imuunsysteem sterker geactiveerd zou worden.



22 januari 2006

  WHO & MRC analyse vogelgriep mutatie
(Medical Research Council)


Het officiële persbericht van de Medical Research Council maakt iets meer duidelijk:

De onderzochte mutatie van het virus is aangetroffen in het lichaam van een van de Turkse slachtoffers. Een dergelijke mutatie van het vogelgriepvirus is eerder waargenomen bij een menselijk slachtoffer in Hongkong in 2003.

De mutatie betreft een verandering in de structuur van het receptor bindingseiwit haemagglutinin, waardoor het virus beter bindt aan menselijke cellen dan aan de cellen van vogels. Dit suggereert dat het virus zich gemakkelijk aanpast aan de menselijke drager zodra deze besmet is.



13 januari 2006

  'Mutation under way' in bird flu bug
(Mail on Sunday)


Onderzoekers van het Britse Medical Research Council en de WHO vinden eerste mutaties van het H5N1-virus. De mutaties blijken uit genetische verschillen in het virus van de uitbraak in 2003 in Hong Kong, 2005 in Vietnam en nu in Turkije.

Meest opmerkelijk: Het virus van Hong Kong 2003 bleek beter te binden aan de cellen van mensen dan aan de cellen van vogels. Of het gaat om een aanpassing van het virus aan een menselijke drager is onduidelijk. Vooralsnog kan het virus niet van mens op mens worden overgedragen.

Het MRC heeft de resultaten nog niet officiëel gepubliceerd, binnenkort meer.



  Vogelgriep: VN voorspelt 150 miljoen doden

De vogelgriep kan op elk moment grootschalig uitbreken en daarbij tot 150 miljoen slachtoffers eisen. Dat zegt David Nabarro, een hooggeplaatste functionaris van de Verenigde Naties. 'Onze voorlichting kan het verschil maken tussen 5 miljoen en 150 miljoen slachtoffers.'



RIVM vogelgriep
WHO Epidemic Alert
MNP Biodiversiteit
Bits Of Science News