Mens & Dier


home
over hoesnel.nl
zoeken
Mens & Dier
     nieuws
     voorspellingen
     artikelen
     redactie

  Vogelgriep: VN voorspelt 150 miljoen doden


De vogelgriep kan op elk moment grootschalig uitbreken en daarbij tot 150 miljoen slachtoffers eisen. Dat zegt David Nabarro, een hooggeplaatste functionaris van de Verenigde Naties.

Markten versnellen uitbraak vogelgriep
David Nabarro is aangesteld als VN-coŲrdinator van de bestrijding van de vogelgriep in AziŽ. Het virus heeft sinds 2003 zestig menselijke slachtoffers geŽist. Waarschijnlijk is een mutatie van het vogelgriepvirus de oorzaak dat ook mensen na besmetting overlijden.

Informeren
De bestrijding van de vogelgriep spitst zich volgens de Britse staatsomroep BBC toe op het informeren van de agrarische bedrijven en de markten in AziŽ waar veel vogels aanwezig zijn. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar hoe de trekvogels zich verplaatsen.

Het aantal slachtoffers van een epidemie wordt door een aantal factoren bepaald, aldus Nabarro. De plek waar de epidemie start, hoe snel de uitbraak ontdekt wordt en hoe de plaatselijke overheid reageert zijn allemaal van belang. 'Onze voorlichting kan het verschil maken tussen 5 miljoen en 150 miljoen slachtoffers,' aldus de VN-functionaris.

Dreiging
De aanstelling van Nabarro, die voor de World Health Organization gewerkt heeft, geeft aan dat de Verenigde Naties een uitbraak van het vogelgriepvirus als een serieuze dreiging ziet. Tot nu toe brak het virus op kleine schaal uit in gebieden verspreid over AziŽ, zoals Thailand en de zuidelijke Oeral.

Experts zien het vogelgriepvirus als een grote dreiging. Momenteel is het virus niet heel besmettelijk, maar virologen vrezen dat het virus extreem besmettelijk wordt als het zich mengt met een ander, besmettelijker griepvirus. Deze vermenging is mogelijk als iemand drager van beide virussen is. Er is momenteel nog geen vaccin tegen het vogelgriepvirus ontwikkeld.

Bron oorspronkelijk artikel: Elsevier, 30 september 2005.


Gerelateerde artikelen:
Vogelgriep kan kwart bevolking ziek maken
Bij uitbraak van humane variant vogelgriepvirus in Nederland. Voorspelling van de Groningse viroloog professor J. Wilschut.  
Russen vrezen nieuwe variant vogelgriep
In de winter mengen de zieke en gezonde vogels uit Europa en AziŽ in Afrika. In de lente keren ze terug.