Mens & Dier


home
over hoesnel.nl
zoeken
Mens & Dier
     nieuws
     voorspellingen
     artikelen
     redactie

  Russen vrezen nieuwe variant vogelgriep


De lente van 2006 zal waarschijnlijk een type vogelgriep naar Europa brengen dat nog gevaarlijker is dan het H5N1-virus. In Nederland klinkt de roep om een verbod op vogelshows op. Maar minister Veerman vindt dat onnodig.

De dramatische voorspelling van de nieuwe virusvariant kwam gisteren van de hoogste Russische volksgezondheidsambtenaar, Gennadi Onisjtsjenko in een toespraak tot het Russische parlement, de Doema.

In de lente komen vogels terug van hun overwintering in Afrika en rond de Middellandse Zee. Daar komen vogels samen uit heel Europa, SiberiŽ en AziŽ, zieke en gezonde, betoogde Onisjtsjenko. ®Nieuwe typen van het H5N1- vogelgriepvirus, inclusief typen die nůg bedreigender zijn voor de mensen, worden waarschijnlijk in de lente naar Rusland gebracht.®

Deskundigen elders gaan zover niet. Gezien de notoire onvoorspelbaarheid van griepvirussen is het niet mogelijk om nu al te weten hoe het H5N1-virus zich in de toekomst ontwikkelt, zo redeneren zij.

In Nederland dringt de pluimveesector aan op een verbod op markten en tentoonstellingen van levende vogels, maar minister Veerman van Landbouw vindt dat vooralsnog niet nodig om de vogelgriep tegen te gaan. Wel besloten de veterinaire experts van de Europese Unie gisteren de import van wilde vogels door dierenhandelaren te verbieden. Burgers mogen nog ten hoogste vijf exotische vogels als kanaries of papegaaien invoeren, mits de dieren zijn ingeŽnt en in quarantaine hebben gezeten. ®De vogelgriep is niet in Nederland en de situatie in Europa is niet verslechterd®, aldus Veerman.

Het virus werd vastgesteld in RoemeniŽ en Turkije. Een Grieks geval is niet bevestigd. Frankrijk voerde gisteren een ophokplicht voor pluimvee in, die geldt voor ongeveer een kwart van het grondgebied. Dat was al ingevoerd in Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Inmiddels groeit de vrees voor een wereldwijde griepepidemie. De Wereldgezondheidsorganisatie maakte bekend dat in de Chinese provincie Anhui 2100 ganzen en kippen ziek waren geworden. Vorige week ging het al om 2600 kippen in Binnen-MongoliŽ.Bron oorspronkelijk artikel: ANP


Gerelateerde artikelen:
Vogelgriep kan kwart bevolking ziek maken
Aldus de Groningse viroloog professor J. Wilschut.  
VN voorspelt 150 miljoen doden
Bij wereldwijde uitbraak humane variant van vogelgriepvirus.