Klimaatverandering


home
over hoesnel.nl
zoeken
Klimaatverandering
     nieuws
     voorspellingen
     artikelen
     redactie

  Afname winterijs Noordpool
door Rolf Schuttenhelm

Het oppervlak van de ijskap van de Noordpool neemt in de afgelopen jaren duidelijk af. Nieuwe satellietgegevens van NASA en het Amerikaanse National Snow and Ice Data Centre laten zien dat de ijskap niet alleen in de zomer steeds kleiner wordt, maar dat ook de maximale ijsuitbreiding van het Noordpoolijs in de winter sinds de zeventiger jaren van de vorige eeuw, duidelijk terugloopt.

NSIDC
NASA GSFC
Trendlijn afname Noordpoolijs winter.
Trendlijn afname Noordpoolijs winter. Bron: NSIDC


In bovenstaande grafiek is de afname van het totale ijsoppervlak van de Noordpool in de winter zichtbaar. Tussen 1978 en 2006 is de maximale ijsuitbreiding met bijna 2 miljoen vierkante kilometer afgenomen. In de winter van 2006 was het Noordpoolijs daarmee maar liefst 12% kleiner dan in 1978. Na het smeltrecord van de zomer van 2005 laat nu ook de winter van 2006 de het kleinste ijsoppervlak in de gehele meetreeks zien, gevolgd door 2005 en 2004. NASA concludeert daaruit dat na het extreem warme jaar van 2005 geen herstel heeft plaatsgevonden.

Bij extrapolatie van de door NASA gepresenteerde langjarige trendlijn, die een iets tragere afname laat zien, zou over 175 jaar zelfs in de winter de Noordelijke IJszee niet meer dichtvriezen.


Bron: Arctic Ice Meltdown Continues With Significantly Reduced Winter Ice Cover. NASA, september 2006.


Gerelateerde artikelen:
September 2049: Noordpoolijs gesmolten.
Zelfde grafiek, maar dan voor de zomersmelt.