Klimaatveranderinghome
over hoesnel.nl
zoeken
Klimaatverandering
     nieuws
     voorspellingen
     artikelen
     redactie

  Gemiddelde toename van zeeijs Antarctica
door Pepijn Bakker

In een studie gepubliceerd in de Annals of Glaciology valt te lezen dat de periode waarin de zee met ijs is bedekt met een dag is toegenomen. Dit in tegenstelling tot studies ten aanzien van de Noordpool waar het zeeijs sinds 1970 is afgenomen.

De lengte van het zeeijs seizoen in een gebied wordt uitgedrukt in het aantal dagen per jaar waarin tenminste 15 procent van het gebied met ijs is bedekt. Gebieden dicht bij het vasteland van Antarctica zijn het hele jaar door bedekt met ijs maar het grootste gedeelte van de zee is slechts een gedeelte van het jaar bedekt.

gemiddelde verandering zeeijs seizoen Antarctica

Figuur: Overzicht van de gemiddelde verandering in het zeeijs seizoen
van 1979 tot 1999. Bron: Claire Parkinson, NASA GSFC


Met satellieten heeft Parkinson vastgesteld dat over de laatste 21 jaar het zeeijs seizoen met een dag is toegenomen over een gebied van 5,6 miljoen vierkante kilometer, ongeveer 60 procent van het totale oppervlakte van de VS. Het gebied waarin het zeeijs seizoen is afgenomen met een dag is 3 miljoen vierkante kilometer. De veranderingen in zeeijs rond Antartica komen overeen met de veranderingen in de temperatuur. In de enige regio van Antartica waar de temperatuur is toegenomen, Antarctic Peninsula en het gebied net ten westen hiervan, is het zeeijs seizoen korter geworden.

Bron: Annals of Glaciology, Claire Parkinson, NASA’s Goddard Space Flight Center, 2002


Gerelateerde artikelen:
Temperatuurstijging 1990 - 2020
Voor Antarctica wordt een temperatuurstijging van 1,1 graden verwacht. Weinig in vergelijking met bijvoorbeeld de Noordpool.