Klimaatverandering


home
over hoesnel.nl
zoeken
Klimaatverandering
     nieuws
     voorspellingen
     artikelen
     redactie

  Smelt zichtbaar tot aan geografische Noordpool.
door Rolf Schuttenhelm

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft de smeltgegevens voor de Noordpool in de zomer van 2006 gepresenteerd. Op basis van satellietopnamen is voor het eerst een groot gat in de ijsbedekking waargenomen, opvallend dicht bij de geografische Noordpool. In de afgelopen 25 jaar hebben satellietmetingen van de minimale uitbreiding van het ijsoppervlak in de Arctische zomers een daling waargenomen van 8 miljoen vierkante kilometer rond 1980 tot slechts 5,5 miljoen vierkante kilometer in het recordwarme jaar 2005. De waargenomen neerwaartse trend, die ook zichtbaar is in de afmeting van de maximale ijsuitbreiding in de winter, wordt door wetenschappers van ESA toegeschreven aan opwarming ten gevolge van het broeikaseffect. ESA stelt dat de Noordoost Passage, de directe scheepvaartverbinding tussen Europa en AziŽ, jaarlijks langer open zal zijn en verwacht dat het binnen 10 tot 20 jaar mogelijk zal zijn in de zomer een directe route over de Noordpool te varen.

In onderstaande figuur is de situatie van augustus 2005 afgebeeld naast de situatie van augustus 2006, volgens twee satellietmeetmethoden, ASAR en AMSR-E. In het linkerplaatje stelt de lichtgrijswaarde het voorkomen van zeeijs voor en de donkere waarden het voorkomen van open water. De gekleurde rechter figuur differentieert aan de hand van verschillende kleurwaarden ook de mate en kwaliteit van ijsbedekking. In deze figuur staat de kleur roze voor volledig gesloten pakijs en blauw voor open water. De kleuren oranje, geel en groen staan voor respectievelijk 70, 50 en 30% ijsbedekking.

ESA
Polar View
Afwijking zomersmelt Noordpool 2005 2006.
Afwijking patroon zomersmelt Noordpool 2005 en 2006. Bron: ESA


Uit de vergelijking van de metingen van 2005 en 2006 blijkt dat in de zomer van 2005 de ijskap van de Noordpool nog een volledig gesloten centrum had en dat gebroken ijsvelden alleen voorkwamen langs de randen. In de situatie van augustus 2006 is zichtbaar dat een aanzienlijk deel van de ijskap boven de Atlantische oceaan en Europa aangetast is. De geel- en groenwaarden wijzen op een ijsbedekking van slechts 50 tot 30% in een gebied dat zich uitstrekt tot aan de geografische Noordpool. In de linkerafbeelding zijn donkere vlekken zichtbaar, die wijzen op gaten met volledig open water in hetzelfde gebied.

De afwijking wordt volgens ESA vooral veroorzaakt door stormcondities die in de maand augustus in het gebied hebben geheerst. Toch verwacht ESA dat de extreme situatie ook invloed zal hebben op het volgende ijsseizoen.


Bron: Arctic summer ice anomaly shocks scientists. ESA, september 2006.


Gerelateerde artikelen:
Afname winterijs Noordpool.
Trendlijn ijsuibreiding winter Noordpool van 1978 tm winter 2005.
September 2049: Noordpoolijs gesmolten.
Trendlijn zomersmelt Noordpool van 1978 tm zomer 2005. Laat eveneens de uitbreiding van de Noordoost Passage zien.