HOESNEL.nl

Ontwikkelingen verlopen in de tijd, wij zijn altijd tot een voorspelling bereid.


home
over hoesnel.nl
zoeken
Demografie Nederland
Demografie wereld
Economische
    ontwikkeling

Energie ontwikkeling
Klimaatverandering
Maatschappelijke
    ontwikkeling

Mens & Dier
Mens & Milieu
Trends & Projecties
Publicaties
27 mei 2006
Frühsommer Meningo Encephalitis in Europa
bestellen per e-mail

Informatiepakket over FSME, die andere, onbekende ziekte die door teken wordt overgebracht. Jaarlijks worden meer dan 10.000 mensen via een tekenbeet met het FSME-virus besmet, voornamelijk in Centraal- en Oost-Europa. Het aantal besmettingen en de verspreiding is de afgelopen jaren toegenomen. Een besmetting kan ernstige gevolgen hebben, onder andere hersen(vlies)ontsteking. Blijvende neurologische schade komt veel voor. Alhoewel vaccinatie tegen het virus mogelijk is, bestaat er na besmetting geen behandeling. Omdat het virus in Nederland en België nog niet voorkomt, bestaat hier geen inentingsprogramma. Juist daarom moeten toeristen uit Nederland en België bekend zijn met de exacte risicogebieden en proberen in die gebieden tekenbeten te voorkomen. Het informatiepakket bevat per Europees land de meest recente gegevens over de toename en verspreiding van het virus, inclusief een kaart van de risicogebieden. Speciale aandacht wordt besteed aan gebieden die voor (natuur-)toeristen interessant zijn.

Verder bevat het pakket veel praktische informatie over de andere Europese tekenziekten, zoals Lyme en Fièvre boutonneuse, de toename van het aantal teken, informatie om teken te herkennen en te verwijderen, om een tekenbeet te voorkomen, om symptomen van FSME-besmetting te herkennen en over de mogelijkheid tot vaccinatie en immunisatie, inclusief enkele relevante adressen in binnen- en buitenland. Als gids hanteerbaar.

Bekijk hier de inhoudsopgave van FSME in Europa.
Het informatiepakket is voorlopig alleen als digitaal document beschikbaar. Wilt u het document bestellen, neemt u dan contact op per e-mail.