HOESNEL.nl

Ontwikkelingen verlopen in de tijd, wij zijn altijd tot een voorspelling bereid.


home
over hoesnel.nl
zoeken
Demografie Nederland
Demografie wereld
Economische
    ontwikkeling

Energie ontwikkeling
Klimaatverandering
Maatschappelijke
    ontwikkeling

Mens & Dier
Mens & Milieu
Trends & Projecties
Publicaties
Hoesnel.nl Publicaties en informatiepakketten

Hoesnel.nl werkt tegenwoordig ook aan de uitgave van informatiepakketten en andere publicaties waarin dieper wordt ingegaan op specifieke onderwerpen die ook elders op Hoesnel.nl behandeld worden. De informatiepakketten zullen in eerste instantie als PDF-bestand verschijnen en kunnen via de website worden besteld. De andere publicaties verschijnen op de site en zijn gratis toegankelijk.

20 maart 2007
Mensensmokkel in Nederland
gratis PDF (352 kB)

"Mensensmokkel: wat is het en hoe heeft Nederland er mee te maken gehad in de periode 2001 t/m 2005?", een special van 27 pagina's waarin Robin Mulder dieper in gaat op een verborgen fenomeen.


13 februari 2007
Herwaardering in de IJmond
online artikel

Deel 8 van de serie over moderne landschapsontwikkeling in Nederland behandelt het thema herwaardering. Een wandeling langs de grens van mooi en lelijk op zoek naar landschappelijke harmonie.


6 februari 2007
Schaalvergroting van het agrarisch landschap
online artikel

Een wandeling door het landbouwgebied van West-Friesland en de Wieringermeer. Schaalvergroting in de landbouw blijkt al eeuwen te zorgen voor veranderingen in het "typisch Hollandse" agrarische landschap.


30 november 2006
De horizon van het terpenlandschap
online artikel

Juist in een landschap dat nog ruimte over lijkt te hebben, kan de visuele verstoring van enkele nieuwe elementen over grote afstand worden waargenomen. Daarom behandelt deel 6 van de serie "Nieuwe fenomenen in Nederlands landschap" het fenomeen horizonvervuiling in het delicate cultuurhistorische decor van het Friese terpenlandschap.


25 november 2006
Wandeling door het parklandschap
online artikel

Het vijfde deel van de serie over landschapsontwikkeling behandelt een nieuw, typisch Nederlands landschap: het Parklandschap. Een wandeling over Golfbaan Spaarnwoude, midden in het omvangrijke, gelijknamige recreatiegebied.


13 november 2006
Sterren kijken in het Westland
online artikel

Deel vier van de journalistieke serie over landschapsontwikkeling presenteert het fenomeen lichtvervuiling. Deze keer een nachtwandeling door het Westland in een poging diverse vormen van lichtvervuiling te documenteren.


24 oktober 2006
Vergrassing van schaapskooi tot grafheuvel
online artikel

Derde deel van serie "Nieuwe fenomenen in Nederlands landschap". De wandeling voert over de Ginkelse heide bij Ede. In hoeverre is er sprake van vergrassing en andere uitingen van eutrofiëring? En passant wordt de menselijke invloed op het heidelandschap in perspectief gebracht.


21 oktober 2006
Doorsnijding door de Betuweroute bij Duiven
online artikel

Deel 2 van serie "Nieuwe fenomenen in Nederlands landschap". In deze editie staat het fenomeen doorsnijding centraal: Een wandeling langs viaducten, geluidsschermen, faunapassages en een boortunnel van de Betuweroute bij Duiven.


12 oktober 2006
Geluidshinder van Zwanenburg tot Boesingheliede
online artikel

Eerste deel van journalistieke serie over landschapsontwikkeling in Nederland. Aan de hand van unieke wandelingen worden nieuwe fenomenen in het landschap gelocaliseerd en ervaren. Deze keer door de Haarlemmermeer, op zoek naar de geluidshinder van luchthaven Schiphol.


27 mei 2006
Frühsommer Meningo Encephalitis (FSME) in Europa
PDF

Informatiepakket over FSME, die andere, onbekende ziekte die door teken wordt overgebracht. Jaarlijks worden meer dan 10.000 mensen via een tekenbeet met het FSME-virus besmet, voornamelijk in Centraal- en Oost-Europa. Een besmetting kan ernstige gevolgen hebben, onder andere hersen(vlies)ontsteking. Veel praktische informatie, speciaal voor toeristen, ook over de andere Europese tekenziekten.